Izolácia plochej strechy | ASAS Kartel Nitra

Izolácia plochej strechy

Plochá strecha predstavuje kombináciu moderného dizajnu, praktických výhod a ekologického prístupu k bývaniu. Jedinečná estetika a funkcionalita tohto typu strešnej konštrukcie poskytujú ľuďom nielen pohodlné a komfortné bývanie, ale aj širšie možnosti využitia strechy.

Výber strechy je veľmi subjektívna záležitosť, ktorý ovplyvňuje lokalita, v ktorej sa dom nachádza a počítať treba aj s poveternostnými podmienkami, ako je napríklad množstvo snehu vo vysokohorských polohách. Práve sneh totiž tvorí pre strechu vysokú hmotnostnú záťaž.

V tomto článku sa dozviete:

  • Prečo si zvoliť plochú strechu
  • Čo je kľúčové v skladbe plochej strechy
  • Aké sú prednosti hydroizolačnej fólie Leadax Roov
  • Ako postupovať pri inštalácii hydroizolačnej fólie

Plochá strecha zateká = mýtus

Ploché strechy vytvárajú čisté a rovnomerné línie, ktoré dodávajú stavbe jedinečný a elegantný vzhľad. Tento dizajnový prístup je vyhľadávaný pre jednoduchosť a vkusnú jednotu v architektonickom prevedení. Ich prednosťou sú aj širšie možnosti využitia, či už ako oddychová zóna alebo vegetačný raj s rastlinami, hmyzím domčekom a iným ekologickým riešením prispievajúcim k zachovaniu biodiverzity. Medzi pokrývačmi i laickou verejnosťou však stále prevláda mýtus, že plochá strecha určite raz zatečie. Toto je však už dávno prekonaný predsudok. Dnešné hydroizolačné fólie na strechu sú veľmi kvalitné a pravdepodobnosť zatekania plochej strechy kvôli defektu materiálu je minimálna. Vo väčšine prípadov dochádza k poškodeniu pre neodbornú a chybnú inštaláciu.

Hydroizoláciu plochej strechy nepodceňte

Výber správneho spôsobu hydroizolácie plochej strechy závisí od konkrétnych potrieb a podmienok projektu. Bez ohľadu na zvolený materiál, kvalitná hydroizolácia prispieva k dlhodobej trvanlivosti, energetickej efektívnosti a celkovej ochrane vašej nehnuteľnosti. Hydroizolačná fólia totiž zabraňuje prenikaniu vody do jej konštrukcie a následnému poškodeniu vnútorných priestorov budovy. Pre zabezpečenie dlhej životnosti hydroizolačnej fólie je kľúčové ju správne na plochú strechu nainštalovať. Zanedbateľná nie je ani pravidelná údržba, ako je čistenie odtokov a odstraňovanie nečistôt. Tá pomáha predchádzať problémom a zvyšuje celkovú životnosť strechy. 

Hydroizolačná fólia z PVB odpadu

K inovatívnym produktom určeným na ploché strechy patrí hydroizolačná fólia Leadax Roov vyrobená z PVB odpadu získaného oddelením od použitého bezpečnostného skla. Tento odpad je bez následného využitia a zvyčajne končí v spaľovni. PVB pritom nie je nový materiál a ľudstvo ho pozná už približne 100 rokov. Používa sa v 3D tlači či ako separačná vrstva do bezpečnostných skiel áut. Chemický základ tejto fólie je podobný ako pri PVC, ale nie sú tam pridávané žiadne zmäkčovadlá. „Fólia je homogénna, trvácna a zachováva si svoju stálosť a vlastnosti počas celej životnosti. Má výborné izolačné aj UV rezistentné vlastnosti,“ zdôrazňuje Patrik Ďurík, špecialista na ploché strechy v spoločnosti Wienerberger.Táto hydroizolačná fólia má bielu farbu a vysoký index odrazivosti slnečných lúčov, vďaka čomu sa strecha tak neprehrieva. Pomáha tak udržiavať optimálnu teplotu v interiéri a zároveň znižuje spotrebu energie. Fólia je vodotesná, paropriepustná a pri správnej aplikácii bráni vzniku plesní.

Fólia s ekologickým rozmerom

Hydroizolačná fólia Leadax Roov je efektívnym riešením izolácie plochej strechy. Dá sa použiť na ploché i mierne šikmé strechy, a to na všetky povrchy vrátane dreva, betónu a kovu. Určená je pre novostavby, ale dá sa využiť aj pri rekonštrukciách plochých striech. Prednosťou tejto hydroizolačnej fólie je, že má najnižšiu uhlíkovú stopu spomedzi iných výrobkov určených na pokrývanie plochej strechy. Týka sa to výrobného procesu, logistiky a aj vplyvu na životné prostredie. Je 100 % recyklovateľná a recyklovať ju možno dokonca až 5krát. Prakticky sa tak dá povedať, že aj keď fólia má životnosť 50 rokov, recykláciou sa zabezpečí využitie tohto materiálu až na 250 rokov. Fólia je plne recyklovateľná vďaka tomu, že na rozdiel od alternatívnych riešení neobsahuje žiadnu výstuž. Strecha pokrytá touto fóliou je navyše kombinovateľná aj s riešeniami ako sú zelené strechy či fotovoltické panely.

Montáž bez použitia ohňa

Pri inštalácii hydroizolačnej fólie Leadax Roov sa treba riadiť rovnakými zásadami, ako pri akejkoľvek inej strešnej fólii. Realizátor musí dbať napríklad na presahy fólie pri robení spoja – prakticky pri každej fólii sa udáva 10 cm. Veľmi dôležitý je aj fixovaný perimeter. Všetko je v podstate rovnaké, pričom každý realizátor si spravidla nájde vlastnú techniku, ktorá mu pri kladení krytiny vyhovuje vzhľadom na zvolený strešný systém. Táto hydroizolačná fólia je vhodná pre príťažný, kotvený aj plne lepený systém. Práce sa môžu vykonávať bez tepelného zvárania a použitia otvoreného ohňa. „Technika tzv. „zvaru“ urýchľuje montáž tejto fólie. Zvar, resp. spoj sa vytvára pomocou špeciálneho spojiva Bio-Bind, ktorý pozostáva z 90-percentného etanolu a je zafarbený modrou farbou, aby bol v miestach aplikácie viditeľný pre realizátora. Modré zafarbenie, samozrejme, na streche neostane. Vyprchá do dvoch dní vďaka pôsobeniu UV žiarenia a strecha ostane biela,“ hovorí odborník. Po nanesení spojiva treba fóliu ihneď aplikovať. Je dôležité, aby tento proces nastal hneď po nanesení spojiva Bio-Bind, keď je ešte aktívne a alkohol, ktorý jej jeho súčasťou, nevyprchal. Po vytvorenom spoji treba následne prejsť širokým gumeným alebo oceľovým ručným valčekom. Iba jednoduché zatlačenie presahu rukou nestačí, pretože týmto spôsobom nedokážete vyvinúť rovnomerný tlak. Spojivo membránu aktivuje, čím dochádza k vytvoreniu spoja na molekulárnej báze. Je to jeden z najprirodzenejších spôsobov vytvorenia spoja – membrána sa takto neleptá horúcim vzduchom. Osobitnú pozornosť treba venovať spojivu v horúcom počasí, pretože obsiahnutý alkohol sa môže vyparovať rýchlejšie. Tomuto sa dá predísť maximálnym možným vyhýbaním sa priamemu slnečnému žiareniu počas prác. Na bežnom rodinnom dome sa dá pokrytie strechy hydroizolačnou fóliou Leadax Roov stihnúť už za jeden deň. Samozrejme to závisí od rozlohy strechy a počtu ľudí, ktorí sa na jej realizácii podieľajú.

 

Otváracie hodiny
Predajňa Nitra

Kartel Nitra s.r.o.
Štúrova 155,
949 01 Nitra

IČO: 35953799
DIČ: 2022053308
IČ DPH: SK2022053308

Banka: ČSOB, a.s.
IBAN: SK3575000000004002870868
SWIFT: CEKOSKBX