Aké sú aktuálne trendy pre exteriér a záhradu? | ASAS Kartel Nitra

Aké sú aktuálne trendy pre exteriér a záhradu?

Pre moderné exteriéry a záhrady sú charakteristické čisté línie, elegancia a funkčnosť. Ľudia v dnešnej dobe požadujú, aby bol vonkajší priestor najmä praktický a zároveň nebol náročný na údržbu.

V tomto článku sa dozviete:

  • Ako zvoliť najvhodnejšie rastliny pre vašu záhradu
  • Aké štýlové možnosti spevnenia plôch v záhradách existujú
  • Prečo sa oplatí spolupracovať so záhradným architektom či dizajnérom

Typickým znakom dizajnu záhradných priestorov v posledných rokoch je jednoduchosť a použitie nadčasových prvkov. V exteriéroch prevláda minimalistický prístup k terénnym úpravám a voľba neutrálnych farieb spevnených prvkov a exteriérových doplnkov. Pri realizácii záhrady sú v popredí odtiene čiernej, bielej, sivej či béžovej, ktorými možno docieliť ucelený a sofistikovaný dizajn.

Záhrada ako oáza pokoja

Aké rastliny si do záhrady vybrať? V roku 2023 budú v popredí najmä dva trendy.

Záhradné trendy

Na jednej strane to bude trend bohatej, pestrofarebnej záhrady s viacerými druhmi rastlín, ktoré potešia nielen vaše oko, ale aj dušu. Dominovať tejto záhrade budú kvety, kríky, stromy i vyvýšené záhony. Moderný záhradný dizajn vytvoria trvalky a viacročné rastliny, ktoré vás budú tešiť aj v nasledujúcom roku.

Na druhej strane je trendom záhrada, kde dominuje jednoduchosť a striedmosť. Pre takéto exteriéry je typická obmedzená farebná paleta s dominanciou bielej a zelenej. Typické sú ruže a hortenzie, vďaka ktorým získate elegantný vonkajší priestor.

Záhradný priestor na mieru

Záhrada je však dnes najmä miestom pre oddych a relax. Majitelia domov prispôsobujú svoj vonkajší priestor pre všetky svoje osobné potreby. Vytvorte si útulné miesto, kde sa budete cítiť príjemne. Nezabudnite na rôzne záhradné doplnky, ktoré vašu záhradu a celý vonkajší priestor skrášlia. Využite v exteriéri dekoratívne kvetináče rôznych tvarov a materiálov či záhony, kam si vysadíte kvety alebo bylinky. Investujte do pohodlného záhradného nábytku, nezabudnite na gril, pec či vonkajšie ohnisko. Do záhrady dajte hojdačku, fontánu alebo vírivku či bazén. Samozrejmosťou by mal byť upravený trávnik a zabudnúť netreba ani na živý plot. Ak už máte okolo domu postavený betónový plot, zasaďte k nemu brečtan, vavrínovec alebo popínavé ruže a nechajte ho obrásť.

Zahrada na mieru so zahradnym architektom

Trendy v oblasti spevnených plôch záhrad

Jedným z najdôležitejších prvkov záhrady je nepochybne terasa, ktorou možno vyzdvihnúť krásu vonkajšieho priestoru. Vybrať si zo širokej ponuky dlažieb nie je jednoduché. Pri hľadaní správneho riešenia na vonkajšie plochy treba zvážiť ich umiestnenie, funkciu, ktorú majú v exteriéri plniť, ale zanedbateľný nie je ani samotný dizajn. Exteriérové prvky by mali opticky dotvárať celkový vzhľad domu a záhrady, ale zároveň by mali mať dlhú životnosť a trvácnosť.

Drevené terasy

Drevené terasy pekne zapadnú do prostredia záhrady, ale o drevo sa treba pravidelne starať. Najčastejšie sa používajú tvrdé dreviny s dlhou životnosťou, odolné voči poveternostným vplyvom, drevokazným hubám a hmyzu.

Drevoplastové WPC terasy

Obľúbené sú aj WPC terasy, ktoré sú kombináciou dreva a PVC. Na rozdiel od dreva nestrácajú svoju pôvodnú farbu a odpadá potreba impregnácie či natierania. Ľahko sa udržiavajú, dosky netvoria triesky a sú protišmykové.

Keramická dlažba v záhrade

Ďalšou možnosťou je keramická dlažba. Tá je pevná a odolná. Jednoducho sa čistí, ale pri výbere treba prihliadať na jej dostatočnú mrazuvzdornosť. Zväčša je vhodná iba na pochôdzne plochy, ktoré nie sú vystavené extrémnemu mechanickému zaťaženiu.

Betónová dlažba na terasy

Mnohotvárnym stavebným materiálom je betón, ktorý možno spracovať prakticky do akéhokoľvek tvaru. Betónové dlažby prešli od svojich začiatkov dlhou cestou. Moderné betónové dlažby môžu dokonalo napodobniť vzhľad prírodného kameňa či dreva a pestré farebné prevedenia zas dodajú vášmu vonkajšiemu priestoru jedinečný nádych. Betónová dlažba zároveň predstavuje aj praktickú voľbu. Vyznačuje sa výnimočnou pevnosťou a mrazuvzdornosťou a zákazníci ocenia aj jej jednoduchú údržbu. Ďalším argumentom, prečo by ste si pri realizácii terasy mali zvoliť betónovú dlažbu je jej ekologické hľadisko.

Záhradné platne

Aktuálnym trendom sú najmä väčšie formátyZáhradné platne sú oproti klasickej dlažbe štíhlejšie, ale aj napriek menšej hrúbke vynikajú mechanickou pevnosťou a odolnosťou proti poveternostným vplyvom. V exteriéroch sú obľúbené najmä odtiene sivej a béžovej, ktoré možno zladiť s fasádou domu, oplotením či rôznymi farbami záhradného nábytku.

Realizacia zahrady so zahradnymi platnami

Pekné, ale hlavne bezpečné okolie bazéna

Ak máte vo svojej záhrade bazén, dôležitý je aj výber správnej dlažby do jeho okolia. Jednou z najväčších chýb, ktorú majitelia bazénov robia je to, že v jeho tesnom okolí zasadia trávu. Aj keď trávnik pri bazéne pôsobí pekne, nie je praktickou voľbou. Priťahuje hmyz, trávu si ľahko zanášate do bazéna a znečisťujete ňou vodu. Navyše údržba trávnika v okolí bazéna je náročnejšia a vyžaduje si väčšie úsilie.

Dlažba okolo bazéna

V blízkosti bazéna si treba zvoliť dlažbu, ktorá predovšetkým dlho vydrží, ale zároveň jeho okolie aj skrášli. Vzhľad a životnosť však zďaleka nie sú jedinými faktormi, ktoré si pri výbere všímať. Povrch dlažby v okolí bazéna by mal byť protišmykový, a to v suchom i mokrom stave. Zamerať sa treba aj na odolnosť materiálu proti nárazu, oderu a soliam, ktoré majú zásadný vplyv na jeho životnosť. Dlažba v okolí bazéna by mala zároveň odolávať rôznym vplyvom počasia – UV žiareniu, dažďu či mrazu.

Záhradná betónová dlažba

Univerzálnou možnosťou pre vydláždenie plochy okolo bazéna sú betónové dlažby alebo platne. Sú k dispozícii v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach, čo umožňuje vytvoriť individuálny vzhľad každého vonkajšieho priestoru. Pri veľkoformátových platniach je výhodou menšie množstvo škár, o ktoré sa treba starať a čistiť ich.

Zahradna dlazba v okoli bazena

Ekologická dlažba v záhrade

Efektívnou cestou, ako minimalizovať prehrievanie miest a zvyšovať zásoby podzemnej vody, sú aj ekologické dlažby. Tie sú schopné vrátiť prírode drahocennú dažďovú vodu tým, že cez škáry alebo priamo cez prvky vracajú povrchovú vodu do prirodzeného obehu. Táto dlažba tak minimalizuje odtok vody do kanalizácie. Voda vsakuje opätovne do zeme, čím sa zvyšujú zásoby podzemnej vody, podporuje sa termoregulácia prostredia a predchádza sa prehrievaniu krajiny. Uplatnenie nachádzajú najmä na parkoviskách, príjazdových cestách k budovám či domom, odstavných plochách alebo pri zabezpečení povrchu v svahovitých oblastiach. Ekologické dlažby môžu mať škáry vyplnené pieskom alebo štrkom. Existujú však aj zatrávňovacie dlažby, kde sa do škár vysádza tráva. Vďaka nim vytvoríte spevnené plochy, ktoré vás ale neokradnú o drahocennú zeleň.

Ekologicka zahradna dlazba so zatravnenim

Záhradný architekt – áno alebo nie?

Navrhovanie záhrady môže byť zložitý proces. Ak estetika nie je vašou silnou stránkou, najmite si profesionála, ktorý zabezpečí, že váš vonkajší priestor bude krásny na pohľad, ale tiež funkčný. Záhradný dizajnér či architekt vám na základe svojich znalostí a skúseností vytvorí profesionálny návrh, pomôže vybrať správne materiály, rastliny a farby. Zohľadní vaše osobné preferencie a jedinečné vlastnosti vášho vonkajšieho priestoru. Okrem toho sa bude snažiť vytvoriť návrh, ktorý bude prispôsobený aj vášmu rozpočtu.


Otváracie hodiny
Predajňa Nitra

Kartel Nitra s.r.o.
Štúrova 155,
949 01 Nitra

IČO: 35953799
DIČ: 2022053308
IČ DPH: SK2022053308

Banka: ČSOB, a.s.
IBAN: SK3575000000004002870868
SWIFT: CEKOSKBX